15 kwietnia klasa 2c SP uczestniczyła w 3-godzinnym wielkim gotowaniu w ramach realizacji zadania edukacyjnego „Zdrowe odżywianie”. We współpracy z PZS - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zostały zorganizowane zajęcia kulinarne, które poprowadziła Pani Agnieszka Kmiecik wraz z 4 uczniami - asystentami z Technikum. Drugoklasiści zostali podzieleni na dwie rywalizujące drużyny (czerwonych i niebieskich. Dowiedzieliśmy się wiele o wartościowych produktach, które powinniśmy spożywać codziennie i jaki mają one wpływ na nasz organizm. Potem była praca: najpierw śniadanie, czyli owsianka z suszonymi owocami, jogurtem lub mlekiem; następnie robione były kulki z kaszy jaglanej w posypce kakaowej lub kokosowej (deser do lodówki); kolejne danie to dwie surówki do obiadu - marchew z jabłkiem i por z jabłkiem. I najbardziej atrakcyjny przepis do realizacji to kolorowe pierogi z serem - buraczane i pokrzywowe. Niebiescy wygrali rywalizację w ilości ulepionych zielonych (pokrzywowych) pierogów. Degustacja była wyśmienita i przede wszystkim zdrowa. Dziękujemy serdecznie wszystkim osobom zaangażowanym w to przedsięwzięcie - Pani Dyrektor Izabeli Łabuś, Pani Agnieszce Kmiecik, uczniom z Technikum uczestniczącym w zajęciach.
Master Chef Junior w klasie 2c - foto