„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Projekt ma charakter ogólnopolskiej międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Projekt powstał w odpowiedzi na coraz większy problem, jakim jest nadwaga i otyłość pojawiające się już wśród dzieci w wieku szkolnym, a nawet wcześniej. W ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci dotkniętych otyłością lub nadwagą wzrosła trzykrotnie. Można jednak to zmienić dzięki uświadamianiu dzieci i rodziców, wskazywaniu przewagi warzyw i owoców nad słodyczami.
CELE
Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.
http://www.zdrowojem.fundacjabos.pl/
Wychowawcy klasy 2a,2b, 3b i 3c w ramach ogłoszonego konkursu przeprowadzili lekcje w terenie, zajęcia w klasach, konkursy, inscenizację oraz prezentacje nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców.
ZADANIA KONKURSOWE.
ZADANIE 1.1 LEKCJA: Warzywa i owoce na co dzień i od święta
ZADANIE 1.2 KONKURS: Klasowe pisemko zachęcające do zrezygnowania ze słodyczy
ZADANIE 1.3 KONKURS: Strefa aktywności – zabawy na świeżym powietrzu
ZADANIE 1.4 PROMOCJA podjętych działań w szkole
ZADANIE 1.5 FORUM DLA RODZICÓW: Kolorowy talerz
ZADANIE 2.1 LEKCJA: Dbam o to, co jem i jak spędzam czas
ZADANIE 2.2 KONKURS: Najlepszy zestaw na drugie śniadanie
ZADANIE 2.3 PROMOCJA podjętych działań w szkole
ZADANIE 2.4 FORUM DLA RODZICÓW: Planowanie posiłków – zasady i błędy
PODSUMOWANIE KONKURSU „ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” W NASZEJ SZKOLE
KLASA 3 b zrealizowała zadania konkursowe w następujących działaniach:
- Wychowawca wraz z Rodzicami przeprowadził lekcję w terenie, temat " Rośliny uprawiane w gospodarstwie rolnym : warzywa- owoce i ziarna” . Uczniowie odwiedzili gospodarstwo Pani W. Pociechowej. Najpierw rozpoznawali rosnące tam warzywa i owoce tj: ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, buraki, fasolę, dynie i słonecznik, jabłka, gruszki ,śliwki. Następnie, świętując "Dzień Pieczonego Ziemniaka" /pogoda była piękna/ wykopywali ziemniaki, pietruszkę ,buraki i marchewkę. Z pomocą Rodziców: państwa Jolanty i Sławomira Popków, p. Łukasza Jeleńskiego organizowaliśmy ognisko z pieczeniem ziemniaków i ulubionymi zabawami na świeżym powietrzu. /berek i „zbijak”/
- Po powrocie na kolejnych lekcjach powstawała „Encyklopedia warzyw i owoców”.
- Następnie zaprezentowano zagadki o poznanych warzywach i owocach podczas zgaduj-zgaduli „Czy wiesz ,co jesz” dla młodszych dzieci .
- Podczas lekcji promującej zdrowe żywienie uczniowie zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia i upiekły chleb żytni razowy z ziarnami dyni, słonecznika i czarnuszki.
- Zaproponowały również, że 2 razy w tygodniu drugie śniadanie będzie składało się tylko z warzyw i owoców. W realizacji tego zadania pomogła szkolna akcja :Owoce dla każdego” oraz Rodzice przygotowując z dzieckiem śniadanie .Podczas kolejnych zajęć dowiedziały się co oznaczają i jakie znaczenie dla zdrowia mają kolory owoców i warzyw.
- Zorganizowano wystawę plakatów z hasłami o rezygnacji ze słodyczy na korzyść warzyw i owoców
- Przeprowadzono konkurs „ Mój pomysł na gry i zabawy na świeżym powietrzu w celu wyłonienia najbardziej ulubionej zabawy .W naszej klasie zwyciężył berek i gra z piłka „Zbijak”.
- Opracowano klasową gazetkę w której oprócz bieżących informacji znalazły się materiały dotyczące realizacji zadań konkursowych.
- W realizację zadań angażowali się Rodzice. 26.X.br zapoznano Rodziców z ideą konkursu . Omówiono i przeanalizowano rozdane materiały: piramidę żywienia dzieci i młodzieży oraz przeprowadzono zajęcia wg informacji zawartych w publikacji „Kolorowy talerz”. Rodzice uczestniczyli również w przygotowaniu wraz z dzieckiem 2 X w tygodniu drugiego śniadania.
Foto –relacje z podjętych działań można obejrzeć na szkolnym Facebook.
Tekst opracowała Ewa Kopciewicz wychowawca klasy 3b