Przejdź do treści
banerstatyczny
Przejdź do stopki

PROJEKT „ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM”

Treść

„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Projekt ma charakter ogólnopolskiej międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Projekt powstał w odpowiedzi na coraz większy problem, jakim jest nadwaga i otyłość pojawiające się już wśród dzieci w wieku szkolnym, a nawet wcześniej. W ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci dotkniętych otyłością lub nadwagą wzrosła trzykrotnie. Można jednak to zmienić dzięki uświadamianiu dzieci i rodziców, wskazywaniu przewagi warzyw i owoców nad słodyczami. CELE Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną. http://www.zdrowojem.fundacjabos.pl/ Wychowawcy klasy 2a,2b, 3b i 3c w ramach ogłoszonego konkursu przeprowadzili lekcje w terenie, zajęcia w klasach, konkursy, inscenizację oraz prezentacje nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców. ZADANIA KONKURSOWE. ZADANIE 1.1 LEKCJA: Warzywa i owoce na co dzień i od święta ZADANIE 1.2 KONKURS: Klasowe pisemko zachęcające do zrezygnowania ze słodyczy ZADANIE 1.3 KONKURS: Strefa aktywności – zabawy na świeżym powietrzu ZADANIE 1.4 PROMOCJA podjętych działań w szkole ZADANIE 1.5 FORUM DLA RODZICÓW: Kolorowy talerz ZADANIE 2.1 LEKCJA: Dbam o to, co jem i jak spędzam czas ZADANIE 2.2 KONKURS: Najlepszy zestaw na drugie śniadanie ZADANIE 2.3 PROMOCJA podjętych działań w szkole ZADANIE 2.4 FORUM DLA RODZICÓW: Planowanie posiłków – zasady i błędy PODSUMOWANIE KONKURSU „ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” W NASZEJ SZKOLE KLASA 3 b zrealizowała zadania konkursowe w następujących działaniach: - Wychowawca wraz z Rodzicami przeprowadził lekcję w terenie, temat " Rośliny uprawiane w gospodarstwie rolnym : warzywa- owoce i ziarna” . Uczniowie odwiedzili gospodarstwo Pani W. Pociechowej. Najpierw rozpoznawali rosnące tam warzywa i owoce tj: ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, buraki, fasolę, dynie i słonecznik, jabłka, gruszki ,śliwki. Następnie, świętując "Dzień Pieczonego Ziemniaka" /pogoda była piękna/ wykopywali ziemniaki, pietruszkę ,buraki i marchewkę. Z pomocą Rodziców: państwa Jolanty i Sławomira Popków, p. Łukasza Jeleńskiego organizowaliśmy ognisko z pieczeniem ziemniaków i ulubionymi zabawami na świeżym powietrzu. /berek i „zbijak”/ - Po powrocie na kolejnych lekcjach powstawała „Encyklopedia warzyw i owoców”. - Następnie zaprezentowano zagadki o poznanych warzywach i owocach podczas zgaduj-zgaduli „Czy wiesz ,co jesz” dla młodszych dzieci . - Podczas lekcji promującej zdrowe żywienie uczniowie zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia i upiekły chleb żytni razowy z ziarnami dyni, słonecznika i czarnuszki. - Zaproponowały również, że 2 razy w tygodniu drugie śniadanie będzie składało się tylko z warzyw i owoców. W realizacji tego zadania pomogła szkolna akcja :Owoce dla każdego” oraz Rodzice przygotowując z dzieckiem śniadanie .Podczas kolejnych zajęć dowiedziały się co oznaczają i jakie znaczenie dla zdrowia mają kolory owoców i warzyw. - Zorganizowano wystawę plakatów z hasłami o rezygnacji ze słodyczy na korzyść warzyw i owoców - Przeprowadzono konkurs „ Mój pomysł na gry i zabawy na świeżym powietrzu w celu wyłonienia najbardziej ulubionej zabawy .W naszej klasie zwyciężył berek i gra z piłka „Zbijak”. - Opracowano klasową gazetkę w której oprócz bieżących informacji znalazły się materiały dotyczące realizacji zadań konkursowych. - W realizację zadań angażowali się Rodzice. 26.X.br zapoznano Rodziców z ideą konkursu . Omówiono i przeanalizowano rozdane materiały: piramidę żywienia dzieci i młodzieży oraz przeprowadzono zajęcia wg informacji zawartych w publikacji „Kolorowy talerz”. Rodzice uczestniczyli również w przygotowaniu wraz z dzieckiem 2 X w tygodniu drugiego śniadania. Foto –relacje z podjętych działań można obejrzeć na szkolnym Facebook. Tekst opracowała Ewa Kopciewicz wychowawca klasy 3b
163866